Dziś zabieramy Was w podróż do zlotopotockiego świata ryb. Miejsce to jest kolejną perełką na mapie turystycznej naszej Gminy!
Pstrągarnia w Złotym Potoku jest najstarszym tego typu gospodarstwem hodowlanym na terenie Europy kontynentalnej.
Zobaczcie zdjęcia poniżej, poczytajcie i posłuchajcie wiadomości tutaj: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.orlegniazda.pl%2Fculturalheritage%2F3603%2Fdawna-pstragarnia-raczynskich-w-zlotym-potoku%3Ffbclid%3DIwAR1zqfdpUCRzxIFq-qzQM_IANpIJkCRWiNr2CPz0NoInBF6oVxP3vV0IY40&h=AT3CiVP5rpY2DFET2SuiTv-AAmOjsmaW3-G0JZAYC3LOob9bLc_dHIupysvlugPem7uvT6KdLkq1AtUFZH_3VYU1kty2p7dZPsrCi86t4s2sfFk1iZHTKc-qu0HRXQEyb3bz
a następnie wybierzcie się na zimowy spacer. Koniecznie skosztujcie tego przysmaku gdy restauracja będzie już otwarta.
FERYJNY KONKURS WIEDZY
Dzisiejsze pytania:
1. Co przedstawia herb Gminy Janów?
2. Wymień dwa miejsca, które odwiedziliśmy podczas ferii 2020.
KSIĘGA ZAGADEK
Kolejna kategoria zagadek to „Palcem po mapie”-spróbujcie odgadnąć min 5 zagadek, które znajdują się na zdjęciach poniżej (nazwy miast, rzeki bądź miejsca na mapie Polski) - pierwsze 5 osób, które pod dzisiejszym postem podadzą poprawne odpowiedzi-wygrywają nagrody!
Nasza dzisiejsza propozycja kulinarna: sałatka Fantazja
Pięknie prezentuje się na stole, kusi kolorami i bogactwem składników!
Przygotuj:
-deskę i nóż do krojenia,
-nóż do obierania warzyw,
-łyżkę,
-kubek,
-duże szklane naczynie do ułożenia sałatki
-tarkę,
-talerz.
Składniki:
-4 liście lodowej sałaty,
-12 czerwonych pomidorków koktajlowych,
-1 łodyga selera naciowego,
-1 żółta papryka,
-15 dag żółtego sera,
-1 puszka czerwonej fasoli,
-1 świeży ogórek,
-25 dag szynki,
-1 mała kiść winogron,
-sól,
-pieprz,
-majonez,
-ćwierć szklanki mleka
-kilka gałązek natki pietruszki.
Umyj wszystkie warzywa i owoce, paprykę przekrój i usuń nasiona. Obierz ogórka ze skórki, czerwoną fasole otwórz i odlej z niej zalewę. Winogrona oberwij z gałązek i wraz z pomidorkami przekrój na pół. Szynkę, seler, paprykę i ogórka starannie pokrój. Zetrzyj na drobnej tarce żółty ser oraz posiekaj natkę pietruszki. Porwij na małe kawałki liście sałaty i ułóż na dnie naczynia. Na liściach sałaty układaj kolejno: fasole, pomidory, seler, paprykę, ogórka, szynkę i winogrona. Wymieszaj w kubku mleko z 5 łyżkami majonezu, dopraw do smaku i zalej sałatkę.
Przykryj sałatkę folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem posyp sałatkę żółtym serem i siekaną natką pietruszki.
Smacznego!